Mål to ganger, sag én gang – husk på dette når du bygger

Ordtaket «mål to ganger, sag én gang» har mye sannhet i seg, det kan være en dyrekjøpt erfaring å slurve med målingen. Materialer er ikke gratis, og hvis du borer eller sager feil sted i en eksisterende konstruksjon kan du potensielt få store problemer. Derfor er det smart å ta seg god tid, samtidig som man også passer på å ha godt måleutstyr.

Pass på nøyaktigheten

Hva du skal måle har selvfølgelig alt å si for hvilke verktøy du trenger. Den klassiske målestokken kan fint brukes til for eksempel oppmåling av terrassebord eller tilsvarende, men mange situasjoner stiller krav til høyere nøyaktighet. Hvis du skal måle med millimeterpresisjon, er et såkalt skyvelære et uunnværlig hjelpemiddel. I dag er det mulig å få presise målinger med skyvelære ved å helt enkelt lese av et digitalt display, men det er også mulig å velge et «klassisk» analogt skyvelære der du leser av måleverdien på to ulike skalaer.

Et skyvelære har mange fordeler når det gjelder måling på vanskelige steder, for eksempel måling av diameteren til en ledning eller et rør. I tillegg er det også mulig å måle innvendige dimensjoner, noe som igjen kan være svært praktisk når det gjelder rør.

Lasermåleren er et supert hjelpemiddel

Såkalte lasermålere har utviklet seg fra en morsom gadget til et helt nødvendig hjelpemiddel for både takstmenn, håndverkere og mange andre proffbrukere. I dag er lasermålere relativt rimelige, og de kan by på både svært enkel bruk og helt nøyaktige målinger. Med en lasermåler trenger du ikke å måle flere ganger med tommestokken, for så å legge til eller trekke fra. Med et trykk har du en nøyaktig verdi, enkelt og greit.

Det er også derfor som smart måleutstyr kan hjelpe deg med å følge devisen «mål to ganger, sag én gang» – gode målinger kan spare deg for mye unødvendig ekstraarbeid senere i prosessen.