Mange gulv å velge mellom – er laminat eller parkett riktig valg?

Å legge nytt gulv kan forandre et helt rom, og i dag er det relativt enkelt å ta denne jobben selv. Da må man også velge mellom en mengde ulike rom, med utallige alternativer i vidt forskjellige prisklasser og kategorier. For mange er det laminat og parkett som er de to mest aktuelle alternativene, men hva passer best til akkurat ditt hjem?

Laminat – et hardført, vakkert og rimelig alternativ

Et laminatgulv er enkelt forklart gulvplank laget hovedsakelig av tre, men med en dekorfilm og overflatelakk på toppen. Det betyr at moderne laminatgulv hovedsakelig består av naturmaterialer, og gode laminatgulv kan faktisk være vanskelige å skille fra «ekte» tregulv.

Et godt laminatgulv har ikke bare et design som er svært tett opp mot et tregulv, overflaten har dessuten en tekstur som føles ut som tre. Det betyr at et laminatgulv av god kvalitet ikke kan sammenlignes med «gammeldagse» laminatgulv med mer plastfølelse.

Parkett – ekte tre som kan slipes og behandles

Parkett er laget i ekte tre, med flere lag som er limt sammen. Det betyr at denne type gulvplank kan slipes underveis i gulvets levetid. Antall ganger man kan slipe gulvet er avhengig av tykkelsen til det øverste laget med tre. Det betyr at man kan få et helt nytt gulv etter noen år, det er dessuten mulig å gi gulvet et helt nytt uttrykk med en annen lakk.

Sammenlignet med laminat kan parkettgulv være litt mer ømfintlige for slag og skader, for eksempel hvis man mister tunge eller spisse ting på gulvet. Derfor kan det være smart å kombinere parkett i noen rom med for eksempel laminat eller fliser i rom der det er mye gangtrafikk eller annen slitasje.

Oppsummert finnes det altså ikke noe fasitsvar når det gjelder om du skal velge parkett eller laminat, men det er type rom, forventet slitasje og andre unike faktorer som avgjør.